My Follower

Friday 25 April 2014

Resepi Kari Ayam Warisan Ibunda


Salam penghulu hari korang..jgn lupa berselawat banyak2 ye hari ni..yg guys jgn lupa solat jumaat!

Utk bekalan suami hari ni,hajrah masak kari ayam sebab nak cepat.hehe ...dengar je kari ayam org ingat resepi ni kena prepare banyak benda n agak leceh kan?tapi hajrah suka masak sebab sgt mudah dan lauknye pun 2 in 1 jugak. So, sebab tgh rajin nak membengkakkan jari-jemari ku ini, entry kali ni hajrah nak share kan resepi Kari Ayam Warisan Ibunda Mertuaku...hehehe..

ini x ikut mana2 resepi / copy paste resepi org eh,ni hajrah memang belajar sendiri dari ibu .. kalau korang rasa ade kekurangan sikit dari bahan2 yg hajrah kasik ni,,kongsi-kongsikan la ye..sharing is caring ..wuhuu..


( Hidangan untuk 2 orang makan  )

Bahan2nya ialah :

3 ketul isi ayam bersaiz sederhana 
2 ulas bawang merah ( yg saiz agak besar tu ek..tesco bnyk jual )
2 biji kentang potong dadu
1 batang lobak di potong dadu
2 biji bawang putih
1 inci halia
bunga lawang,kayu manis & buah pelaga
2 batang cili merah 
2 btg serai - tumbuk @ carik
setangkai daun kari
1 sudu besar asam keping / air asam jawa 
2 sudu besar serbuk kari
sekotak kecil santan ( nak lg sedap guna santan segar )
semangkuk  air
2 sudu makan cili kering yg dah siap blend
minyak tuk memasak
garam & gula sedikit


cara :

1 . Blend semua bahan ni ( bawang2,halia,cili kering,cili merah, )

2.  Panaskan minyak, tumis buah pelaga + bunga lawang + kayu manis  >  masukkan bahan blend tadi, tumis sampai naik bau then baru bole masukkan serbuk kari + asam keping  letak air sikit supaya x kering sgt ..tumis n tumis n tumis..

3. agak2 semua dah sebati n bau dah cukup  mengancam,masukkan pulak isi ayam disertakan kentang+lobak+daun kari ..yes!sambung tumis lagiiii ....kacau3x.... baru lah korang masukkan santan n air (sesuaikan kepekatan okeh)

4. Akhiri dgn mencampakkan  garam + gula ( gula xpayah banyak sgt /sesuaikan rasa )+ hirisan cili merah sebagai hiasan tambahan ..kacau smpai korang puas hati/daging ayam dah cukup masak/kentang/lobak dah empuk...then matikan api... siap!

Ini lah hasil kerja kari hajrah pagi tadi ..taraaa!!!!!





After masak kari ni ,hajrah dah x goreng sayur dah...sebab dalam kari dah ade kentang & carrot ... kira dah cukup zat dah tu.. hehe ..

and selain dari dijadikan menu makan tengahari mr.husband , hajrah jugak jadikan menu kari ayam hajrah ni sebagai menu sarapan untuk pagi ni 


si biru n si hijau itu la lunch box hajrah & suami ... menu sarapan pulak hajrah cecah lebihan kari tadi dgn roti gardenia... sedap bak hang!




hidangkan bersama roti kosong & air teh o panas..memang perghh!
(sila abaikan tangan gedabak tu ye )
  



dapat kari feveretnye,makan sorang2 ..xlangsung x ajak ..ceit! 
   senang kan? x susah mane pun ..... yg penting kita rajin masak ..InsyaAllah suami semakin sayang + tembam! hahahaha




Jom Masak Sendiri Untuk Suami!!

2 comments:

Dunia Zumal said...

Zumal pun suka makan roti dengan kari, memang berkeping-keping roti bakal habis :)

Lya Akif Imtiyaz said...

Salam ...Lya singgha sini balas kunjungan dan FOLLOW sini ...
Salam Ukhwah Fillah ..Salam 1 Rejab ..Selamat Bercuti..
Wah mmg sedap kalau roti cecah kuah kari ...Yum yum ..