My Follower

Thursday 7 August 2014

Ayam Kicap Versi Laju-Laju!


Salam sayang semua...Alkisah malam semalam buat kenduri doa selamat bersempena hari ulang-tahun kelahiran atuk yang ke-90 ..Buat kat rumah ibu , so balik je kerja terus pegi..selesai kenduri dalam jam 12 tgh malam..balik rumah je terus prepare baju nak gosok,tanak nasi & biarkan dlm mood 'warm' n basuh   pakaian sikit ..uh penat! masuk tidur dlm jam 2...

At last umi terbangun lambat lagiii ..oh tidakkkk!!!dah la letih kenduri xhilang lagi..umi gagahkan diri jugak utk bangun...

bangun jam 7.10 minit..umi solat dulu sehingga 7.20 am mcm tu kemudian berdesup ke dapur untuk sediakan bekalan makanan untuk suami... naseb baek semalam sebelum tidoq umi ada keluarkan sedikit ayam  dari peti beku.so pagi ni dah x beku dah..huhu..fikir nak masak ape dalam masa kurang dari 15 minit ( coz suami gerak ke tempat kerja  selalunya 7.30am . Hari ni memang xsempat sarapan,tp umi cuba jugak makan untuk makan tghari suami nanti ( office suami kat masjid negeri,Shah Alam,so kalau lunch nak kena keluar jauh sikit...suami suka bawak bekal sebab jimat masa )

Nak tau apa umi masak ?

Taraaaaa!!!!!



Mempersembahkan Ayam Kicap Versi Laju-Laju dari umi hajrah..hahahaha

Bahan :

Ayam
2 Ulas Bawang Merah +  1 Biji Bawang Putih
1 inci Halia
Cili merah sebatang di potong panajng
1/2 batang carrot dipotong2 
Cili blender 2 sudu makan
Kicap Manis Cap Udang
Tepung jagung( utk pekatkan kuah**optional)

Cara: 

1. Ayam dipotong 6 bahagian  (potong kecil)  : selepas bersihkan,letak garam + kunyit sikit gaul2 kemudian tumis dgn minyak panas yg sedikit di atas kuali.


2. Sementara tumis ayam tu ,umi laju2 hiris bawang merah,bawang putih & halia

3.agak2 ayam dah 3/4 masak umi  masukkan cili blender ( umi ada standby kat peti ais ) ,tumis sekejap kemudian umi campak bahan2 hiris tadi .

4.After tumis gaul2 rata,umi campak lagi kicap manis (ikut suka ati je sukatan macamana asal nampak hitam ok la tu ) bersama sedikit air

5.sementara tunggu kuah agak pekat tu ,umi potong2 carot & hiris panjang cili merah .kemudian umi campakkan lagi dalam kuali... 

6.Sesuaikan kepekatan ,umi letak sikit air tepung jagung nak bagi pekat sediiikit...( sebab umi "tercampak lebih air nak bg kuah lebih )

7.Tutup api,salin ke lunch box bersama nasi yg umi dah masak semalam. 

8.tepat 7.29am , siap!!!!


Waktu penyediaan : 9 minit!!!(termasuk penyediaan bahan2..)


Alhamdulillah, sempat jugak kami berdua bawak bekal walaupun hanya ayam kicap simple..jimat!! 


** Jangan jadikan urusan sibuk bekerja sebagai alasan untuk kita mengurangkan pahala memasak sendiri untuk suami **



Jom kumpul pahala !!  











No comments: