My Follower

Wednesday 6 August 2014

Lontong Tong Tong bersama Nasi Himpit & Sambal Simple


"Berlalu lah sudah Ramadan Sebulan Berpuasaaaa...lalalala  Ewah!! "

Mood Puasa dah habis..kita pun dah seminggu lebih harung raya... berat badan naik toksah nak cerita...sendiri mau ingat lah...hahahha

Puasa hari tu umi pun berpuasa dari dunia blog kejap..focusing on kerja di siang hari & ibadah di malam hari..rugi plak sebulan puasa tu kita x manfaatkan sebaiknya..lain lg nak buat kueh raya..juadah raya..memang tak la kalau nak hapdet blog bagai...


Hari ni umi terajin nak share resepi lontong + nacipit ( nasi impit ) + sambal @ sambal Kacang .... 

Umi suka buat juadah ni sebab ape tau! ringkas,pantas & efisien..kalau masak satu tong besar pun x menyusahkan sebab senang ngt lah...

Memasing mesti dah reti nak masak juadah ni kan...so xpayah cite panjang2...umi just suka2 nak menulis je...plus after marry ni la feresetaing( first time) umi masak lontong dlm kapasiti yg besar..wallaweh ..kapasiti tuuu...berterabur BM umi....kikiki....

ok layannnzzz....

Resepi Lontong cara Umi hasil curi2 jeling ibu mertua masak..


Bahan A : NaCiPiT ( Nasi Impit ) > umi suka sebut nacipit coz suka ajuk cakap adik ipar pelat umi,,hii



Nasi Impit Segera Nona ( Cari la kat mana2 pasaraya..melambak jual )
-Rebus dgn air yg banyak 2-3 jam kemudian toskan n biarkan kering.
-Potong Dadu atau Petak2 @ Segitiga @ Love2 > ikut sukati korang la nak bentuk cemana.
-Siap!!


Bahan B : Sambal   ( Ikan Bilis@Sotong@Udang@Ayam ) ikut suka... 




**hari tu umi buat sambal ikan bilis..bole tahan lebih lama**

Bahan2nya ialah :
- 5 ulas bawang merah + 3 Ulas bawang putih ( Blender )
-Asam Keping
-Cili Blender Semangguk
-Gula+ garam
-Santan sekotak kecil ( nk lg sedap guna santan segar )
-Hirisan Bawang Merah ( Dlm 3 Ulas Camtu )

Cara : 
1.Panaskan kuali dgn sedikit minyak..minyak xpayah banyak sgt sebab nanti santan pun akan keluarkan minyak sendiri )

2.Tumis bahan2 blender + Asam Keping ...tumis agak lama dlm 5 ke 8 minit gtu..tambah sedikit air agar x kering sangat 
( cili blender klu xnak pedas sangat,tumis lama sikit...rasa pun lg sedap.

3.Agak2 dah kering gtu..masukkan plak ikan bilis yg dah siap bersih dicuci ..kacau lg x tumis lg..( bole tambah air t=kalau sambal terlalu kering..

4.masukkan sedikit garam .Tambah gula ( sesuaikan rasa..tp kalau nk lebih sedap lebihkan gula sebab sambal kan pedas )

5.Masukkan Hirisan bawang merah tadi

6.Agak2 dah kering,masukkan 3/4 santan (kotak)
7.Siap!!


**selalu org makan lontong sekali dgn sambal kacang tp hari tu umi x buat sebab kacang xdak...umi ganti dgnkacang tanah goreng+ikan bilis goreng nasi lemak je..haha 

Bahan C : Lontong Tong Tong



Resepi lontong senang je cuma nak nyiapkan bahan2 die tu la kena buat awal2..hahaha...

Bahan2nya ialah :

1.Semangguk Besaq Udang ( dah siap bersih/Buang Kepala n Ekor )

3.Udang kering (optional..umi xletak pun )

3.Hirisan bawang Merah ( 3 ke 4 ulas besar)

4.Hirisan Cili Merah ( 4-5 batang)

5.Su'un Sepeket ( direndam terlebih dahulu

6.Tauhu Keping ( direndam  )

7.Tauhu ( Potong Dadu)

8.Tempe (potong dadu )

9.Fish Cake ( potong nipis ikut suka )

10.Santan Pekat Semangguk Besar

11.Santan Cair Semangguk Besar

12.Garam

13.Kunyit Hidup & Kunyit serbuk

Bahan sayur :

1.Kobis Bulat ( dihiris halus )

2. Lobak merah(potong2 tebal )

3.Kacang Panajng(potong panjang2)

4.Sengkuang (potong ikut suka)

**semua bahan agak2 la kuantiti nak banyak mana ye..

Cara :
1.Reneh air dalam semangguk besar cdalam periuk amtu kemudian rebus udang terlebih dahulu .

2.Masukkan santan dan kunyit hidup..kemudian mula la memasukkan bahan2 lain satu persatu mengikut tahap kekerasan sehingga bahan yg paling mudah lembut

3.Masukkan garam.perasakan.

4.Akhiri dgn mememasukkan santan pekat...masak seketika kemudian tutp api
5.Siap!




*************

Ni adalah hasil yang umi dapat...

Masa ni nak bawak ke office Suami & Ofis umi sekali....



nampak tak on top tu umi letak kacang&ikan bilis goreng..tu lebihan nasi lemak umi ari tu..bantai je la gantikan kuah kacang..sedap jugak..krup krap kriuk2 gituu..haha

Ok tu je....gatal nak share padahal resepi mudah je..hehehe..sambal kacang xdak sebab stok kacang habih masa buat nasi lemak utk juadah tetamu hari tu...ok bai~~

Selamat Hari Raya!!!










No comments: